Klimatflyktingar

Finns det klimatflyktingar? Det förväntas att bli mellan 250 miljoner klimatflyktingar, kanske upp mot en miljon år 2050, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Och det är 20 gånger mer än de krigsflyktingar som flyr nu. Många kanske frågar sig om man behöver bli en flykting på grund av klimatet.

Ja det är väl ganska förståeligt att man flyr om man inte kan leva i ett land på grund av ökad torka och kraftigt ökad nederbörd då det blir svårt att bedriva odling och djuren far illa. Havsnivåerna höjs så delar av jorden försvinner under havsytan. Orkaner blir kraftigare och städer och orter förstörs. Det blir många områden som blir obeboeliga och svårhet att kunna odla sin mat och få sin försörjning.

Vad beror detta på? Jo, det är vi i de rika länderna som släpper ut mest växthusgaser, det är vår överkonsumtion, materialism, den mat vi äter, de resor vi gör som gör att de fattiga länderna drabbas hårdast av vårt slöseri med jordens resurser, som resulterar i stora klimatförändringarna. Vi ska ha all lyx vi bara kan få, men tänker med foten. För tänker vi med hjärtat  måste vi förstå att det levnadssättet vi har inte håller i längden. Det måste få en konsekvens av den. För ju mer utsläpp av växthusgaser desto högre temperatur. Ju högre temperatur desto fler extrema väderförhållanden, torka och vattenbrist och stigande hav. Jag läste någonstans att vi har ”bara” 0,8 graders uppvärmning och katastroferna flimrar förbi. Det hemska är att de som släpper ut minst koldioxid, är de drabbade. Det är där allt står på spel. Det borde väl vara så att vi som släpper ut mest koldioxid borde själva bli drabbade av konsekvenserna, men tyvärr är det inte så. För vore det så tror jag att vi skulle skärpa oss mycket mer, vi skulle ändra om vår livsstil radikalt. Eller har jag fel, om det drabbade oss själva.

Jag tror att Gud gav oss ett ansvar mot jorden, hans skapelse. Jag tror inte att Gud gav oss ett uppdrag att vi skulle förstöra det han skapat åt oss. Men vi har fått en egen vilja att leva som vi vill. Sen är det upp till dig och mig att leva som vi vill, men det ena får konsekvenser av vårt levnadssätt.

Håller på att läsa boken Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld av Shora Esmailian, kommer att recensera den när jag läst ut boken.

Annonser

One thought on “Klimatflyktingar

  1. Helena 13 oktober, 2015 / 18:28

    Ja, det finns verkligen mycket som påverkas av vårt sätt att leva här i de länder som har ekonomiska resurser. Vår efterfrågan (medvetet eller omedvetet) påverkar så mycket andra människors levnadsvillkor. Fin kväll till dig!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s