Drömmen om Sverige av Niklas Orrenius

Niklas Orrenius följer i sina uppmärksammade reportage från Dagens Nyheter några av dem som är på flykt från Syrien. Av Syriens 22 miljoner invånare är nästan hälften på flykt. Ett litet fåtal tar sig till det stängda Europa, ofta på dyra och livsfarliga vägar. Sverige är drömmen för många. Drömmen om Sverige skildrar också EU:s  och Sveriges utmaningar och ansträngningar.

Några utdrag från boken:

sid 57

När bomberna föll satte han sina barn framför barnprogram på teve och vred upp volymen till max. Han ville skydda dem från de otäcka ljuden. Han tänkte att de skulle slippa, att de skulle tänka på något annat en stund. Men man kan inte stänga ute ett krig. Särskilt inte i Homs, Syriens tredje största stad. …. Så när teven stängdes av såg Nidal Hamweis barn, och alla andra i Homs, hur husen i deras stad gradvis förvandlades till grus. De hörde skriken från de sårade och från anhöriga vars familjemedlemmar dödats. … De garvade hjälparbetarna chockades av nöden de såg. – Folk äter gräs. praktiskt taget ingen har mat till sig själv eller till sina barn. Människor bor i tunnlar, i källare till hyreshus och köpcentrum, byggnader som annars är totalförstörda.

sid 95

Flyktingarna i den trasiga gamla skolan i Voenna Rampa har inga egna rum. De delar på gamla klassrum, lever tätt, 15 till 25 i varje sal. Alla hör allt som försiggår. Vissa familjer har försökt göra egna små kyffen, avskärmade med filtar, kartong eller plywoodskivor. Doften av otvättade människokroppar ligger extra tung i vissa salar. Duscharna är få. Flyktingarna sover på madrasser på golvet, eller på grå tjocka filtar som lagts på hög. Filtarna är smutsiga. Löss och vägglöss sprider sig.

En bra bok om man vill veta mer om hur flyktingarna har det. Det är hemskt att läsa, man kan inte förstå hur de har det. Detta är en liten och lättläst bok med bara 113 sidor. I biblioteket finns den att låna under hyllan Ohd, boken är från 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s