Frivilligträff

En sån skön dag med sol och värme och en timmes promenad på isen under min lunch. Så skönt och uppfriskande. Efter jobbet var  jag på en frivilligträff och vi pratade om vad som kommer att startas upp och vad som redan finns att göra  som frivillig. Veckan efter påsk kommer det att startas upp ett mångkulturellt skaparverkstad för kvinnor och det skulle vara bra att kunna hjälpa till där, men jag är på jobbet under den tiden. Men jag kanske får gå dit genom jobbet, eftersom jag är FAS 3 på Medborgarskolan och vi är ju  ganska skapande av oss. Jag får höra med chefen om det går. Och  om det inte händer något annat i mitt liv som jag inte vet något om än.

I slutet  av träffen läste  en av diakonerna  upp en historia som  jag måste få delge er. Den finns också här på  Christer Hellbergs hemsida

”Återberättat och delat från Adam Jones via Björn Sanderberg (stort tack):
En antropolog föreslog en lek till barn i en afrikansk Xhosastam som han studerade. Xhosa tillhör ngunigruppen inom bantuspråken och lever i östra och västra Kapprovinsen i Sydafrika. Xhosa kulturen är en av de kvarvarande kulturerna från människans vagga. Det var här vi blev människor.
Antropologen satte en korg full med frukt nära ett träd och berättade för barnen att den som kom dit först var den som vann och fick behålla alla de goda frukterna. När han ropade ”Kör!” så tog alla barnen varandra i händerna och sprang tillsammans fram till trädet. Där satte de sig och njöt av godsakerna.
När han frågade dem varför de gjorde som de gjorde när den som var snabbast faktiskt kunde haft alla frukterna för sig själv, sa de ”UBUNTU”, hur kan en av oss vara glad om alla andra är ledsna?
I Xhosa kulturen betyder UBUNTU: ”Jag är, för att vi är”

Från Wikipedia:  UBUNTU är en afrikansk etisk eller  humanistisk filosofi som fokuserar på människors solidaritet och relation med varandra.

Definitioner:

Ubuntu: ”Jag är vad jag är på grund av vilka vi alla är.” (Från översättning gjord av den Liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee.)
”Jag behöver dig för att vara jag och du behöver mig för att vara du.”
Okänd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s