Upptaktsträffen i Skellefteå del 1

Idag har vi varit på en upptaktsträff i Skellefteå. Eftersom det talades om två olika saker, men de kan även kopplas samman, så har jag delat upp blogginläggen i 2 delar.

När vi kom till Stiftsgården fick vi lite fika med Chiapudding, bröd, kryddad färskost och skagenröra, frukt och te/kaffe. Mycket gott!

Första passet handlade om ”Låt fler få fylla fem.” Lite info från det som sas på passet; Det farligaste som finns är att födas i fattigdom. Var 5:e sekund dör ett barn som inte hunnit fylla 5 år = 6,4 miljoner varje år. De dör av undernäring, infektioner och bristande omsorg.  Att nå fram till de mest utsatta barnen är livsavgörande och Svenska kyrkan stöttar utvecklingsprojekt i flera olika länder.

Tex i Kapstaden i Sydafrika är genomsnittslönen 6 dollar/dag och 89% har inte mat för dagen. Där finns också mentormammor till andra mammor som ska ge tillgång till mödravård, som till exempel att amma längre (för att barnet får mat under längre tid) och hur de kan undvika sjukdomar.

Mina egna reflektioner över detta pass var att vi har det otroligt bra här i I-länderna. Här behöver inga barn dö för att man inte får i sig all näring och mat man behöver få i sig för att överleva eller inte få den sjukvård som behövs när man är sjuk. Vi har inte heller andra dödliga sjukdomar som tex hiv.

Alla behövs, tillsammans gör vi skillnad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s